De onderzoeken

Elk huisdier en elk huishouden is uniek. Dat zorgt voor een uitdaging in het standaardiseren van testen in de thuissituatie. Deze studie bekijkt daarom vraagstukken die inzicht geven in de vereisten van deze testen. Welke factoren in elk huishouden zorgen voor verschillen in de uitkomsten van een test? In welke mate is standaardisatie noodzakelijk? Hoeveel metingen moeten er gedaan worden om een accuraat antwoord op de vraag te krijgen? Hoe zorgen we ervoor dat jij als huisdiereigenaar een echte wetenschapper wordt? 

Help jij ons mee deze vragen te beantwoorden?
[Klik hier] om te kijken wat je kunt doen!

Tijdens de studie zullen verschillende onderzoeken gedaan worden die zich richten op bovenstaande vraagstukken. Zowel voor honden als katten zal onderzoek gedaan worden om de vertering en smaak van voedingen goed te kunnen testen in de thuissituatie.

Verteringsonderzoek

POEP. Daar maken we onze handen liever niet aan vuil. Toch heb je daar als huisdiereneigenaar dagelijks mee te maken. De poep van de hond doen we netjes in een zakje in de prullenbak en de kattenbak verschonen we. Deze poep, ofwel ontlasting, vertelt jou vaak of de voeding die jouw dier consumeert bevalt. Het uiterlijk van deze ontlasting geeft informatie over of jouw huisdier ‘het er goed op doet’, oftewel de acceptatie van de voeding en ook op het eerste gezicht de gezondheid van het dier. Daarnaast wordt ontlasting gebruikt om de verteerbaarheid van de gegeten voeding te bepalen. Alles wat jouw huisdier eet en niet verteert, komt in de ontlasting terecht. 

“Poep zit boordevol informatie!”

De bepaling van verteerbaarheid van een honden- of kattenvoeding is een van de kwaliteitsaspecten die kan worden gemeten. De verteerbaarheid van een voeding geeft informatie over de product specificaties, de voedingswaarde en de veiligheid van het product. In gestandaardiseerde laboratorium omstandigheden zijn er richtlijnen vastgesteld hoe deze bepaling te doen. In de thuissituatie weten we echter nog niet hoe we op een betrouwbare manier de verteerbaarheid van een huisdierenvoeding kunnen bepalen. Vragen zijn bijvoorbeeld hoeveel variatie is er tussen dieren en huishoudens? Hoeveel huisdieren en metingen zijn er nodig om een betrouwbare conclusie te kunnen trekken? En hoe kan je als huisdiereigenaar op een objectieve manier uitspraken doen over de poep van jouw huisdier.

“Help mee om uitspraken te doen over de poep van jouw huisdier!”

Smaakonderzoek

Hmmm. Lekker of toch niet? De smakelijkheid van een voeding is een belangrijke factor die bepaalt of je een product nogmaals aanschaft. Een voeding kan gezond, voedzaam en veilig zijn, maar als uw huisdier het niet eet dat zijn al deze eigenschappen niet relevant. 

“Gezond! Maar niet lekker? Dan schiet de voeding zijn doel mis!”

Om de smakelijkheid van een voeding te testen, wordt door fabrikanten veelal twee verschillende testen gebruikt. Dit zijn de acceptatie en de preferentie test. De acceptatie test zegt iets over of uw huisdier het product wel of niet zal gaan eten en de preferentie test zegt iets over de voorkeur ten opzichte van een ander product. Ook hier geldt dat de testen in veel gevallen uitgevoerd worden met experts in een gestandaardiseerde situatie.  

“Is jouw huisdier ook een fijnproever?”

We willen smakelijkheidstesten nu bij de huisdiereigenaar thuis uit voeren. Om dit goed te kunnen doen moeten we eerst nog een aantal vragen beantwoorden. Zoals wat is de invloed van de omgeving en de context op het eetgedrag van jouw hond of kat? En welke rol heb jij als eigenaar hierbij? Kan jouw huisdier onderscheid maken tussen twee verschillende voedingen of is hier een kleine training voor nodig? Hoe kan je als eigenaar bepalen of jouw huisdier aan het genieten is tijdens het eten? Door antwoord te krijgen op deze vragen kunnen we samen ervoor zorgen dat smakelijkheid door onze eigen huisdieren getest kan worden!  

[Klik hier] Om te kijken welke onderzoeken nu lopen
en hoe je hierbij kunt helpen.